Bestelstatus x
Uitloggen

0208903697

Correcte bandenopslag en bandenonderhoud

Als u verschillende sets banden heeft, omdat u moet wisselen tussen zomer- en winterbanden (in plaats van all - seasonbanden), leidt dat vaak tot het probleem van de correcte bandenopslag. U kunt het aan de experts overlaten door de banden in de werkplaats op te laten slaan of bij een van onze montagepartners. Opslaan in de eigen kelder of garage is ook een optie. Alleen moeten er aan een aantal zaken worden gedacht.

Opslagplaats en bandenboom

Verhoog eerst de spanning van de banden met 0,5 bar. Kies een droge en koele opslagplaats en zorg er ook voor dat de banden beschermd zijn van UV-licht. Verwijder eventuele vreemde voorwerpen uit het profiel en markeer de banden met VR (voren rechts), AL (achter links), etc. Als de banden op de velgen zijn, kunnen de complete wielen recht op elkaar gestapeld worden. U kunt ook een bandenboom of velgenboom gebruiken. Als de banden niet op de velgen gemonteerd zijn, moeten ze naast elkaar opgeslagen worden. Keer en wend de banden zo nu en dan en verzeker u dat er geen agressieve vloeistoffen op de vloer liggen, zoals olie of gasoline. Als ze in contact komen met de banden, schaden ze het rubbercomponent en zijn de banden niet meer bruikbaar.

Bandenonderhoud

Met het goede onderhoud kan de band meerdere jaren gebruikt worden. Dit betekent dat u, zoals eerder genoemd, regelmatig vreemde objecten uit het profiel moet verwijderen en ze regelmatig moet controleren op schade. Als er sneden of deuken in zitten, moet u nieuwe banden kopen of er tenminste een expert naar laten kijken, zodat die kan beoordelen of de band nog gerepareerd kan worden.

Verder is het belangrijk om een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm te hebben, maar voor de zekerheid moeten banden al bij 3 mm vervangen worden. De leeftijd van de banden is ook van invloed op de rijeigenschappen. Het DOT-nummer op de zijflank geeft informatie over de fabricagedatum, de eerste twee cijfers zijn de kalenderweek gevolgd door het fabricagejaar. Na ongeveer acht jaar, moeten banden onafhankelijk van slijtage vervangen worden.

Velgenboom en correcte bandenopslag
Bandenopslagboom

Verplichting winterbanden in Europa

In sommige Europese landen zijn winterbanden verplicht onder bepaalde omstandigheden, bepaalde weerscondities of specifieke perioden. Terwijl er geen wettelijke vereisten zijn op dit gebied in landen zoals, Albanië of Malta, is in landen zoals Duitsland rijden zonder winterbanden strafbaar. U moet dus de regels nakijken voordat u op wintervakantie gaat. In sommige gebieden zijn winterbanden gebonden aan snelheidslimieten, op andere plekken moeten er weer sneeuwkettingen worden gebruikt.

In feite kunnen we zeggen dat landen met veel sneeuw en hoge bergen striktere regels hebben als bijvoorbeeld Zuid-Europa. Maar ook Polen, Nederland en Ierland hebben geen winterbandenverplichting en zijn spikebanden hier zelfs verboden. Omdat er veel uitzonderingen zijn en de regels van land tot land verschillen, hebben we de winterbandenverplichting en -regelgeving voor sneeuwkettingen en spikebanden voor u op een rijtje gezet.