Bestelstatus x
Uitloggen

0208903697

Banden 215/55 R16

Banden 215/55 R16

Het eerste cijfer in de beschrijving van de band geeft de breedte weer, uitgedrukt in millimeters. Dit wordt verkregen door de afstand te meten tussen de twee meest afgelegen punten op elke flank, met de band op de velg gemonteerd. Een voorbeeld van een beschrijving van een bandenmaat is 215/55 R16, waarbij 215 de breedte vertegenwoordigt. Maar de feitelijke breedte zal vaak niet precies 215 zijn, maar net iets onder of boven deze waarde. Dergelijke variaties zijn aanvaardbaar, omdat de breedtematen worden bepaald met intervallen van 10 mm - daarom zijn 205 en 225 de standaard breedtematen die het dichtst bij 215 liggen.

Hoe kun je de hoogte berekenen

De waarde voor de breedte wordt gevolgd door de aspect ratio. Dit is de hoogte van de flank, of de afstand tussen de rand en de rand van het loopvlak, ten opzichte van de breedte. Voor een 215/55 R16 band, is het tweede getal, 55, een procentuele waarde die de flankhoogte aangeeft als percentage van de breedte, een parameter die bekend staat als aspect ratio. Om de absolute waarde hiervan te bepalen, in millimeters, is de volgende berekening nodig: de breedte, 215 mm, wordt vermenigvuldigd door de procentuele waarde 0,55, wat gelijk is aan 118,25 mm. De flankhoogte van deze band is dan ook 118,25 mm. 55 is een normale waarde voor de aspect ratio. Een aspect ratio van 80 wordt als hoog beschouwd - en deze waarden ontbreken vaak in de beschrijving.

Radiaalbanden

In typische maataanduidingen, zoals 215/55 R16, gaan numerieke indicatoren gepaard met de letter R. Deze letter geeft een band met een radiale constructie aan, normaal voor moderne modellen. In het verleden overheerste de diagonale constructie, maar deze is sindsdien grotendeels achterhaald. In de radiaalconstructie worden versterkende lagen koord binnen de rubberen matrix gebruikt die loodrecht op de draairichting zijn aangebracht, en niet langer diagonaal. Dit verbetert de grip in scherpe bochten en op nat wegdek. De letter R wordt gevolgd door nog een numerieke indicator. Het nummer 16 van de beschrijving 215/55 R16 geeft van de grootte van de velg in inches aan, die moet worden gebruikt met een dergelijke band - dit helpt u om de juist velgen te kiezen die met uw banden overeenkomen, als u niet vanaf het begin een complete wiel met band heeft gekocht.

Uw montage mogelijkheid

Uw garageGeen angst, van de 1.300 montage partners is er ook vast eentje bij u in de buurt. Hier gaat u op zoek naar een montage partner.

Ons aanbod is inclusief

Onze bandenprijs is inclusief BTW. Vanaf twee banden gratis verzending! Voor verzenden naar de Waddeneilanden geldt wel een toeslag.

Anderen over ons

 

autobandenmarkt.nl
Noot 4.65/5 - 2722 Klantenwaardering

Handig overzicht met bandentests erbij. Makkelijke zoekfunctie Marc V., Lelystad meer

 

Koop zonder risico:

  • 2 Jaar garantie
  • 30 dagen recht van teruggave