Bestelstatus x
Uitloggen

0208903697

Bandmarkeringen

Hoe kan ik de maat van mijn banden herkennen? Met welke bandindexen moet ik rekening houden als ik een band koop? Klassieke vragen die veel bestuurders zichzelf vragen als ze nieuwe banden moeten kopen.

Hier heeft u een breed uitzicht van alle belangrijke kengetallen, die de eigenschappen van een band bepalen:

Bandmarkeringen: snelheidsindex, loadindex en bandbreedte

Banden worden meestal gelabeld met bepaalde informatie. Deze bandmarkering is gestandaardiseerd en geeft onder andere de snelheidsindex, merk, bandenmaat en de productiedatum (DOT-nummer) weer. Ondanks dat een paar gegevens direct kunnen worden afgelezen, zijn er een paar op verschillende manieren gecodeerd. Autobandenmarkt.nl legt uit hoe u de meest belangrijke informatie van de bandmarkering kunt lezen.

Bandenmaten uitgelegd

Achter een nummer/letter combinatie zoals 175/60 R15 zit informatie over de bandenmaat verstopt. Het eerste nummer verwijst naar de bandbreedte in millimeters gevolgd door het bandenprofiel als percentage in verhouding tot de breedte - voor het calculeren van de bandhoogte. In dit voorbeeld zijn 60 procent van 175 mm, 105 mm. De letter R staat voor radiaalbanden en aan het eind vindt u de diameter in inches. Het correspondeert met de velgmaat die geschikt is voor deze band.

Bandmarkering

Snelheid en loadindex

De informatie over de bandenmaat wordt normaal gesproken aangevuld met andere waarden, zoals 91V. De banden loadindex specificeert het draagvermogen van deze banden. De banden laad classificatie kan alleen worden afgelezen uit een tabel - 91 is 615 kg. De snelheidsindex wordt ook gecodeerd met letters. Een "V" betekent een maximale snelheid van 240 km/u. Bij een bandenselheidsclassificatie "Y"geeft dit een maximum snelheid aan van 300 km/u.

De bandmarkering omvat ook andere informatie zoals het DOT-nummer, dat in de vorm is van een 4-cijferige code. Het is het fabricagejaar van de band. De eerste twee cijfers staan voor de kalenderweek direct gevolgd door de twee cijfers van het kalenderjaar. Een band met DOT-nummer 2412 is dus gemaakt in de 24e week van 2012. U kunt meer informatie vinden op speciale banden, zoals M + S voor modder en sneeuw, CP op caravanbanden, XL voor versterkte banden en R of RF voor coverbanden.

Snelheidsindex afkorting

Max.
Snelheidsindex

G 90 km/h
J 100 km/h
K 110 km/h
L 120 km/h
M 130 km/h
N 140 km/h
P 150 km/h
Q 160 km/h
R 170 km/h
S 180 km/h
T 190 km/h
H 210 km/h
V 240 km/h
W 270 km/h
Y 300 km/h
VR > 210 km/h
ZR > 240 km/h

DOT-nummer / bandenleeftijd / fabricagedatum band

Als u banden koopt, moet u aandacht besteden aan het DOT- nummer - banden die ouder zijn als vijf jaar worden niet aanbevolen. Naast de profieldiepte is de bandenleeftijd ook van invloed op de uitvoering van een band. Zelfs als hij niet in gebruik is geweest, en correct is opgeslagen, laten fysische en chemische processen de band verouderen. Na niet meer dan vijf jaar is het geen nieuwe band meer. Maar hoe kan de bandenleeftijd worden herkend? De fabricagedatum van de band kan gevonden worden op de zijflank - in de vorm van een zogenaamd DOT nummer. DOT staat voor "Department of Transportation".

Het DOT- nummer heeft vier cijfers. De eerste twee cijfers geven de kalenderweek van fabricage weer, bijvoorbeeld 32. Het fabricagejaar staat ernaast. Het nummer 3214 beschrijft dus een band van de 32e week van 2014. Als deze banden droog en donker opgeborgen worden, worden ze geclassificeerd als gloednieuw, zelfs in 2016.

Bandstructuur / Dwarsdoorsnede van een band

In tegenstelling tot fietsbanden hebben autobanden een buis. Autobanden bestaan vooral uit verschillende lagen, zoals u kunt zien op de dwarsdoorsnede. De buitenste laag is het profiel van de band. Dat is meestal geprofileerd en zorgt ervoor dat de band uitstekende prestaties kan leveren op de weg. De moderne profielcomponenten hebben een hoog aandeel silica en bieden ruim voldoende grip. Niet alleen moet het profiel zich kunnen aanpassen aan de heersende temperatuur, maar ook aan de wegomstandigheden.

De substructuur van de band wordt het karkas genoemd. Het is meestal opgebouwd uit meerdere lagen en naargelang het soort band ook verschillend in elkaar gezet. Bij diagonaalbanden zijn de karkaslagen diagonaal gekruist, terwijl bij radiaalbanden de koordlagen haaks ten opzichte van de rijrichting zijn geplaatst. Deze wielen worden ook wel staalgordelbanden genoemd. Het karkas wordt beschermd van schade door het profiel en de zijwand van de band. Een ander belangrijk onderdeel van de bandstructuur is de hielbundel. Het verbind de band met develg door middel van staaldraden. Binnenin de band is een rubberen laag voor isolatie. Het zorgt ervoor dat de lucht niet kan ontsnappen.

Dwarsdoorsnede met bandbreedte en bandhoogte

Bandbreedte en velgbreedte

Als het gaat om de juiste bandbreedte en de bijbehorende velgmaat raken veel automobilisten overweldigd. Dit komt zonder twijfel door de verwarrende maatopgaven. Terwijl bandafmetingen bijvoorbeeld worden aangegeven als 195/65 R15 91H, ziet dit er bij autovelgen als volgt uit, 7J x 17 H2 ET38, 5x112 LK. Het is bijna onmogelijk om te weten of deze twee delen bij elkaar passen. Maar in feite is het niet zo moeilijk als u de betekenis van de nummers en letters weet.

Bandenmaat

Een 195/65 R15 91H band heeft een bandbreedte van 195 mm wat wordt aangegeven door het eerste cijfer. Verder is de diameter 15 inches - wat ook de maat van de velg is die op de band wordt gemonteerd. Hiermee zijn de twee waarden bekend die belangrijk zijn voor de correcte velgmaat.

Velgmaat

De velgmarkering geeft ook als eerste de breedte aan. Bij 7J x 17 H2 ET38, 5x112 LK is dat 7 inches. Nu moet u weten dat een velg met deze breedte op een bandbreedte van 195 tot 225 mm past. Ideaal is 205 tot 215 mm. Na de "Y" voor het soort velgrand en de "x" voor het velgbed wordt de velgdiameter van 17 inches weergegeven. Deze velg is daardoor niet geschikt voor een 195/65 R15 91H band.

Als aanvulling op de technische vereisten zijn er ook specificaties van de voertuigfabrikant. In de papieren vindt u de geschikte band- en velgmaten. Op verzoek is er ook een COC-document met andere beschikbare maten.

Naar boven