Bestelstatus x
Uitloggen

0208903697

Hoe u aquaplaning kunt voorkomen

Bent u bang voor aquaplaning? Leer hoe u aquaplaning kunt voorkomen

Aquaplaning doet zich voor wanneer uw banden van het wegdek worden getild door overmatig veel water en u tractie en de mogelijkheid om te sturen of remmen verliest. Dit is duidelijk een beangstigende ervaring, maar het goede nieuw is dat het meestal is te voorkomen. Als u op een natte en regenachtige dag rijdt, zorgt u ervoor dat u de volgende voorzorgsmaatregelen neemt.

Rijd voorzichtig

Het is altijd belangrijk om tijdens het rijden op mogelijke gevaren te letten en waar mogelijk kuilen te vermijden. Wanneer de weg nat is, moet u extra waakzaam zijn. Als een kuil bijvoorbeeld vol water zit, is het onmogelijk om te weten hoe diep die is. Laat u niet misleiden dat aquaplaning zich alleen voordoet op snelheid. Hobbelige wegen of diepe plassen kunnen ook tractieverlies veroorzaken in bebouwde gebieden waar u langzaam rijdt.

Rijd altijd met uw lichten aan als het nat en regenachtig is. Verminder uw snelheid op natte wegen en verhoog bewust uw remweg ten opzichte van het voertuig vóór u. Het duurt langer om te stoppen in de regen, dus zorg ervoor dat u extra tijd inbouwt om veilig te remmen en te stoppen in geval van nood.

Drie fases van aquaplaning

  1. Langzame snelheden: Banden raken stilstaand water en rijden er doorheen
  2. Hoge snelheden: Water bouwt op aan de voorzijde van de band
  3. Zeer hoge snelheden: Water tilt de band van de weg

Controleer uw banden

Zowel de bandenspanning als de profieldiepte van uw banden beïnvloeden uw veiligheid - controleer ze dus beide. Als uw zomer-/vier seizoenenbanden een profieldiepte hebben van minder dan 3 mm, zullen de grip van uw banden op nat wegdek en de aquaplaningeigenschappen aanzienlijk afnemen. Dit geldt ook voor winterbanden onder de 4 mm. Hoe lager uw bandenspanning, hoe gemakkelijker het voor de banden is om het contact met het wegdek te verliezen.

Blijf kalm

Als u toch te maken krijgt met aquaplaning, is het belangrijk om uw kalmte bewaren. Houd uw handen aan het stuur en, wat u ook doet, rem niet. Remmen kan ervoor zorgen dat uw voertuig schokt en slipt. Dit kan zelfs de wielen blokkeren. Probeer ook niet te sturen. U hebt geen controle over het stuur tijdens aquaplaning, maar wanneer uw voertuig stopt met slippen, kan het slecht reageren op een verandering van richting.

De beste manier om uw voertuig af te remmen, is om de koppeling in te drukken - als u in een schakelauto rijdt. Dit onderbreekt de krachtoverbrenging van de motor en zal het voertuig afremmen. Als u in een automaat rijdt, zet u de versnelling in N. Dit helpt ook de snelheid van de auto te verminderen.

Bevestig regenbanden

Regenbanden hebben een profiel dat specifiek is ontwikkeld voor natte weersomstandigheden. Ze kunnen stilstaand water op de wegen uiteen drijven en daarom uw kans op aquaplaning minimaliseren.

Onze suggesties voor een optimale prestatie om natte wegen

Door op één van de banden te klikken, kunt u de afmetingen kiezen die bij uw voertuig passen.