Wij gebruiken Cookies. Door deze pagina te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik ervan.
OK
Bestelstatus x
Uitloggen

Veelgestelde vragen

 1. Wat is het EU-bandenetiket?
 2. Voor welke landen geldt het EU-bandenetiket?
 3. Wie stelt het certificaat voor de banden uit?
 4. Waar wordt de informatie op het etiket voor mijn banden gepubliceerd/aangeduid?
 5. Welke andere beoordelingscriterien bestaan er naast het EU-bandenetiket?
 1. Wat is het EU-bandenetiket?

  Vanaf 1. november 2012 moeten alle in de handel verkrijgbare banden, die na 1.juli 2012 geproduceerd worden, met de aangegeven criterien van het EU-bandenetiket over rolweerstand, grip op nat wegdek en geluidsemissie, gekentekend worden. Die verordening tot het EU-bandenetiket is voor alle europese staten verplicht. Ze geldt voor alle banden voor personenwagens, lichte vrachtwagens en vrachtwagens (klasse C1,C2, en C3).

  Het doel van het etiket is, de verbruikers in Europa betere info´s te geven over de banden, wat de zekerheid en eigenschappen omtrent het milieu betreft. Het bandenetiket vormt een hulp voor de verbruiker bij zijn keuze.

  Zoals reeds bij de classificatie van elektrische apparaten, bvb. bij wasmachines en koelkasten bekend is, wordt het EU-bandenetiket door een kleurcodering, beginnend met de beste (groene categorie - A -) tot de minste prestatie (rode categorie - G -) weergegeven.
 2. Voor welke landen geldt het EU-bandenetiket?

  Zoals iedere verordening van het europese parlement en de Raad van de EU. is ook de verordening Nr. 1222/2009 voor het EU-bandenetiket  in alle EU-deelnemerstaten verplicht en identisch.
 3. Wie stelt het certificaat voor de banden uit?

  De bandenproducenten zullen zelf, aan de hand van de vastgelegde criterien voor het EU-bandenetiket , het certificaat voor hun produkten geven. Hiervoor wordt ieder model en iedere maat getest, geclasseerd en gecertificeerd.
 4. Waar wordt de informatie op het etiket voor mijn banden gepubliceerd/aangeduid?

  De classificatie van banden voor personenwagens, lichte vrachtwagens en vrachtwagens, moet door de bandenproducent in hun prospekten gedocumenteerd en bovendien in het internet gepubliceerd worden. De klant moet reeds voor de aankoop over de gegevens geïnformeerd worden, ten laatste moet de informatie op de rekening, of bijliggend bij de rekening van de banden, voor de klant duidelijk zijn.

  autobandenmarkt.nl informeert u in detail over de betreffende artikels omtrent de behorende classificatie in het kader van het EU-bandenetiket. Ieder artikel krijgt een eigen etiket. Bovendien worden de betreffende verklaringen met de rekening verstuurd.
 5. Welke andere beoordelingscriterien bestaan er naast het EU-bandenetiket?

  Het nieuwe etiket informeert de klant over 3 belangrijke criterien: rolweerstand, grip bij nat wegdek en geluidsemissie. Er zijn echter verdere belangrijke produkt eigenschappen, wat de zekerheid betreft, die bij de keuze van nieuwe banden een rol spelen.

  Deze zijn bvb. eigenschappen bij aquaplaning, rijstabiliteit, levensduur, rem-eigenschappen op droge en natte rijbaan, zoals het gedrag bij winterse weersomstandigheden.

  De producenten betonen dat het EU-bandenetiket niet alle gedetailleerde informatie vervangt, die bvb. in tests in de vaktijdschriften gepubliceerd worden. Zo biedt het EU-bandenetiket voor winterbanden enkel een beperkte expressiviteit, aangezien wintereigenschappen niet afgebeeld worden.

  De tests met banden, uitgevoerd door de auto-vaktijdschriften, blijven verder een belangrijk medium voor de eindverbruiker, daar die i.p.v. de 3 aangegeven criterien op het etiket, tot 11 verdere criterien testen.

  In het internet vindt u onder www.autobandentest.com het grote internationale en onafhankelijke verbruikersplatform voor de beoordeling van banden in het normale verkeer. Hier hebben bestuurders hun banden getest en beoordeeld.

^