Bestelstatus x
Uitloggen

0208903697

Dakdragers

Voor alledaagse reizen zoals naar je werk. Kleine auto's zijn meestal geschikt, sinds deze minder brandstof gebruiken en gemakkelijker zijn om te parkeren. Voor vakantiereizen zijn ze minder goed. Waar doe je alle bagage? Hoe groot een auto ook is, families hebben altijd dit probleem, net als sportieve types die ski's of fietsen meenemen op vakantie. Maar er is een oplossing voor het vervoer van bagage naast simpelweg alles proppen in de auto of de achterbak: dakdragers. Deze kunnen niet alleen fietsen veiligstellen of kajaks en wintersport spullen, maar ook dakkoffers. Je hoeft niet altijd een rails hiervoor nodig te hebben. Er zijn alternatieven zoals verbindingspunten voor dakdragers. De standaard drager kan dan worden gecombineerd met verschillende systemen, afhankelijk van wat je vervoert

Je kunt hier een groot aanbod van dakdragers en andere vervoersaccessoires vinden.

Fietsdragers

Het hoeft niet een racefiets te zijn. Fietsen zijn overal populair en geweldig voor de gezondheid. Als je in een grote stad woont heb je niet vaak de prettigste fietsroutes dicht bij de hand. Dus pak je fiets en ga de natuur in. Jammer genoeg zijn achterbakken van auto's vaak te klein voor fietsen. Een fietsdrager op je autodak is een goed alternatief. Dit zorgt ervoor dat je je fiets van A naar B kunt vervoeren als er binnen de auto niet genoeg ruimte is. Fietsdragers worden vastgezet op een basisrek. Ze bestaan gewoonlijk uit een horizontaal deel kruislings op dit rek. De wielen van de fietsen staan stevig vast op de drager. Wanneer je een fietsdrager koopt, zorg er dan voor dat het past bij de afmetingen van je fiets en voornamelijk de breedte van de banden. De diameter van het frame is ook belangrijk. De drager kan vaak zonder gereedschap worden aangezet.

Universele dakdragers

Universele dakdragers worden gebruikt om dakkoffers of fietsen of kajaks op het autodak te vervoeren. Ze kunnen vaak worden vastgeklemd als bescherming tegen diefstal. Universele dakdragers zijn niet bedoeld voor elk type vervoersmiddel, maar ze passen over het middelstuk van een dakrails en kunnen qua breedte worden afgesteld. Wanneer u deze koopt, houdt dan rekening met de draagkracht en of het stevig gebouwd is. Als je er niet zeker van bent of de universele drager geschikt is voor je voertuig, ga dan voor een dakdrager waarbij staat aangegeven dat het op jouw specifieke model past.

Kajakdragers

Behalve fietsen en wintersportfannaten, hebben ook kajakkers een middel nodig om hun spullen te kunnen vervoeren. Hiervoor zijn speciale kajakdragers. Je kunt ook dragers vinden voor surfplanken en kano's. De kajakdrager is bevestigd op het basisrek en is meestal goed geïsoleerd. Kajakdragers kunnen vaak worden schuin getrokken voor het gemakkelijk in- en uitladen. Duurdere modellen kunnen zelfs een soort lift hebben waarmee nog gemakkelijker een kajak van en op het autodak kan worden bevestigd.

Skidragers

Wintersport spullen worden het best vervoerd met een skidrager. Verschillende fabrikanten bieden dakdragers voor snowboards. Ook al passen deze vaak in de achterbak, maar die is toch hiervoor aan de kleine kant en heeft niets bijzonders om deze spullen goed te ondersteunen. Skidragers zien er meestal uit als grote wasknijpers. Ze worden bevestigd op het basisrek van het autodak en opent aan de zijkant, via waar de ski's in de drager worden geschoven, alvorens het goed wordt gesloten. Deze variant kan enkele paren ski's dragen. Nauwere ontwerpen zoals voor de cross-country ski's zijn ook beschikbaar.

Dakdragers zonder rails

Veel autorijders denken dat een dakrails altijd nodig is om een dakdrager aan te leggen. Dat is eigenlijk niet waar. Als je een dakdrager zonder rails wilt bevestigen, zorgen verschillende fabrikanten voor een passende optie. Hier is een verschil tussen voertuigen met en zonder verbindingspunten op het dak. Er zijn vaak afdekkapjes in de groeven van het dak, en daaronder liggen de aanhechtingspunten voor een basisrek. Zo niet, zijn er dakdragers die kunnen worden vastgeklemd tussen het dak en de deur. Bij de duurdere modellen worden de rubberen deurstrips niet beschadigd. Maar in ieder geval, bevestig het wel op de juiste manier op de juiste plaats.

Dakkoffers

Dakkoffers zijn een praktische oplossing voor het vervoeren van bagage of ski's op een voertuig met een kleine achterbak, zoals wanneer je op vakantie gaat. Ze variëren in afmeting, vorm en methode van bevestiging. Normaal gezien is een dakrails nodig waarop het dakkoffer wordt bevestigd met een haak of kliksysteem of met een snelsluiter. Twee mensen zijn nodig om dit te bevestigen, sinds dakkoffers meer dan 20kg kunnen wegen. Zware objecten kunnen beter in de achterbak worden gestopt, terwijl lichtere bagage zoals kleding kan worden opgeborgen in de dakkoffer met strips om schuiven te voorkomen. De meeste dakkoffers kunnen op slot worden gezet ter voorkoming van diefstal.

Snelheidslimiet

Dachbox

Ook al is er meestal geen snelheidslimiet voor het rijden met een dakkoffer, adviseren de meeste fabrikanten een maximum snelheid van 130 km/h, omdat een bezwaard dak een effect heeft op de stabiliteit in bochten en de wind, maar ook remafstand. Je moet je snelheid ook afstemmen op het weer en de wegkwaliteit. Als je merkt dat het rijgedrag van je auto verschilt van hoe het normaal is, haal dan je voet van het gaspedaal af!

Montagesysteem

Voordat je een dakkoffer aanschaft, is het belangrijk om te weten over het montagesysteem. Als je auto een dakrails heeft, heb je het basisrek waarop de dakkoffer kan worden bevestigt nodig. Volg de instructies op de dakkoffer van de fabrikant. Maar zelfs zonder dakrails kunnen dakkoffers worden gebruikt als er aanhechtingspunten aanwezig zijn voor de dakdrager. Zware voetstukken worden hierin vastgeschroefd om deze aan de basisdrager vast te zetten.

Bagagedragers

Met een bagagedrager, kunnen fietsen worden vastgeklemd aan de achterkant van de auto. Dit zijn andere systemen voor voertuigen en met of zonder aanhangwagen. Dragers met aanhangwagen zijn in het bijzonder gemakkelijk voor het in- en uitladen, hoewel je hiervoor een tweede nummerplaat nodig hebt omdat die op de auto meestal overdekt raakt door de fietsen. Een normale bagagedrager zit wat logischer in elkaar en heeft geen aanhangwagen nodig. Maar de montage hiervan kan weer wat lastig zijn en als je niet voorzichtig bent kun je krassen in het lak van je auto veroorzaken. Dit model kan overigens ook zorgen voor meer brandstofverbruik

Heckträger Na de montage, kan de achterbak niet meer worden geopend (met uitzondering van vouwende modellen). Er is ook meestal wat meer windgeluid dan bij dakdragers. Wanneer u een bagagedrager koopt, wees er dan zeker van dat het een vooral samengesteld model is. Vouwende modellen die gemakkelijk kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt, zijn ideaal. Hoe lichter de drager is, hoe gemakkelijker het zal zijn om in elkaar te zetten en dit kan met of zonder een tweede persoon. Bedenk ook om een bagagedrager te kiezen die past bij de breedte van de banden en moderne monturen als dit van toepassing is.

Bagagedragers voor aanhangwagens hebben 13-pins pluggen, zodat de verlichting aan de achterzijde zal werken met het elektrische systeem van het voertuig. Als je een ouder voertuig hebt met 7 pinnen, dan heb je een (niet zo dure) adapter nodig. Net zo belangrijk is de draagkracht van de haak. Sommige bagagedragers kunnen vier fietsen dragen. Op sommige voertuigen is een maximum van 50 kg gewicht toegestaan en sommige bagagedragers wegen al 20 kg op zichzelf. Wees ook voorzichtig met gevoelige frames en gebruik extra isolatie.