Bestelstatus x
Uitloggen

0208903697

Bella Italia: Geniet meer van de zomer zonder winterbanden

Autorijden in Italië

Het basisadvies is - net als in ons land - om in de zomer niet op winterbanden te rijden. De reden heeft te maken met het loopvlak van de band en vooral met de rubbersamenstelling. Zomerbanden zijn veel harder, zodat ze beter bestand zijn tegen hoge buitentemperaturen. Vierseizoenenbanden zijn een alternatief - althans in gematigde klimaatzones.

Lees hieronder waar u van 16 mei tot 14 oktober rekening mee moet houden wat betreft uw banden voor uw vakantiereis naar Italië.

Geen algemeen verbod op winterbanden, maar...

Volgens de ADAC zijn er in het recente verleden tegenstrijdige berichten geweest, die onzekerheid hebben veroorzaakt bij reizigers naar Italië. Zeker is dat de zomertijd voor het wegverkeer in Italië geldt van 16 mei tot 14 oktober. Volgens de kalender begint hij echter pas op 21 juni.

Gebruik de snelheidsindex van uw winterbanden als maatstaf

Sinds 2014 heeft het Italiaanse ministerie van Verkeer bepaald dat winterbanden in de genoemde periode zijn toegestaan onder één essentiële voorwaarde: De snelheidsindex van uw banden moet ten minste gelijk zijn aan de informatie op het kentekenbewijs deel 1. Een hogere snelheidsindex is OK, maar als die lager is, dan geldt het winterbandenverbod voor de zomer in Italië.

Waar kan ik de snelheidsindex voor mijn banden vinden?

Alle informatie die relevant is voor uw banden vindt u op de zijkant van de band. Deze wordt ook wel de snelheidsindex genoemd en staat uiterst rechts samen met de belastingsindex. Het zijn één of twee letters, afhankelijk van de maximaal toegestane snelheid van de autobanden. Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden:

Banden

  • N: 140 km/h
  • P: 150 km/h
  • R: 170 km/h
  • S: 180 km/h
  • T: 190 km/h
  • H: 210 km/h
  • V: 240 km/h

Veel van de huidige snelheidsindexen zijn alleen relevant voor zomerbanden met veel hogere snelheden.

U hebt het kentekenbewijs deel 1 nodig om de vergelijking te kunnen maken, wat belangrijk is in Italië. U vindt de overeenkomstige informatie onder nummer 15. Als het cijfer T (190 km/u) lager is dan op het kentekenbewijs (bijvoorbeeld H = 210 km/u), dan geldt het verbod op winterbanden en vierseizoenenbanden in de populaire vakantiebestemming.

Als algemene regel geldt dat u geen enkel type band mag gebruiken als de snelheidsindex op de zijwand van de band lager is dan de maximumsnelheid die in deel 1 van het kentekenbewijs is vermeld.

Copyright @zentilia – Fotolia

Hoe zit het met vierseizoenenbanden?

Als uw voertuig is uitgerust met vierseizoenenbanden, gelden in Italië dezelfde voorschriften als voor winterbanden. Beide typen banden worden gebruikt op motorvoertuigen en aanhangwagens - motorfietsen vallen niet onder de Italiaanse zomerreglementering.

Comment reconnaître les pneus hiver et les pneus 4 saisons sur une voiture ?

U kunt het type band herkennen aan twee gegevens op de zijwand van de band:

  • De lettercombinatie M+S: taat voor modder en sneeuw.
  • Het Alpine-symbool: Een silhouet van een berg met een sneeuwvlok in het midden

Het Alpine-symbool zal tegen 2024 geleidelijk het M+S-label vervangen en biedt u vanuit juridisch oogpunt een hoog veiligheidsniveau. Het is te vinden op alle winterbanden en vierseizoenenbanden die sinds begin 2019 zijn geproduceerd.

Nieuwe zomerbanden tegen lage prijzen vindt u hier bij autobandenmarkt.nl. Wij wensen u een goede reis en een ontspannen zomervakantie in Italië!